E-Ticaret için E-Fatura Zorunlumudur?
E-Fatura günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte muhasebe alanında elektronik dönüşüm (E-Dönüşüm) faaliyetleri giderek artmaktadır. E-Dönüşüm, gerçek veya tüzel kişi tacirlerin fatura düzenleme ve depolama işlemlerini kolaylaştırırken aynı zamanda çevreye katkıda bulunmalarını sağlayan bir avantaj sunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı, bazı sektörlerin E-Fatura ve E-Defter sistemlerine hızla geçmelerini ve denetim süreçlerini hızlandırmalarını teşvik etmek amacıyla belirli sınırlamalar ve koşullar getirmiştir.
E-Ticaret faaliyetleri ile uğraşan gerçek ve tüzel kişi mükellefler, özellikle kendi web siteleri veya diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla pazarlama yaparak, bu sınırlamalara dahil edilmiştir. Elektronik ortamda ticaret yapıldığı için, E-Fatura ve E-Defter uygulamalarına tabi tutulmuşlardır. Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerinin yanı sıra kendi web siteleri üzerinden satış yapan işletmeler de doğrudan bu sınırlamalara tabi tutulmuşlardır.
E-Fatura ve E-Defter sınırlamalarına tabi tutulan sektörler arasında E-Ticaret yapan gerçek ve tüzel kişi mükellefler bulunmaktadır. 2020 ve 2021 yılları için brüt satış hasılatı 1 milyon TL ve üzeri olan işletmeler, bir sonraki yılın 7. ayında E-Fatura’ya, bir sonraki yılın başında ise E-Defter’e geçiş yapmak zorundadır. Ancak 2022 yılı itibarıyla 500 bin TL üzeri brüt satış hasılatına sahip olan işletmeler, 01 Temmuz 2023’te E-Fatura’ya, 01 Ocak 2024’te ise E-Defter’e geçiş yapmak zorundadır.
E-Ticaret sektöründeki yeni yatırımlar ve gelişmeler nedeniyle E-Fatura ve E-Dönüşüm sistemlerine geçiş yapan mükellef sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ülkemizdeki enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları, işletmelerin daha fazla kar elde etmelerini sağladığından, E-Fatura ve E-Defter şartlarına uyum sağlamak daha da kolay hale gelmektedir. E-Fatura sistemleri, işletmelerin fatura düzenleme, raporlama, saklama gibi işlemlerini özel entegrasyonlar aracılığıyla kolayca yapmalarına olanak tanır.
2023 yılında, 3 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olan firmaların E-Fatura’ya geçiş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sağladığı E-Fatura portalını kullanabilir veya özel entegrasyon firmaları aracılığıyla işlemlerini tamamlayabilirler. Özel entegrasyon firmaları, mükelleflere fatura düzenleme, gönderme ve saklama konularında yardımcı olurken, mali mühür veya e-imza takma gibi gereklilikleri ortadan kaldırır. Ayrıca mobil uygulamaları sayesinde faturaları hızlı ve pratik bir şekilde düzenlemek mümkün olur.
E-Fatura kullanmanın avantajları arasında kırtasiye maliyetlerinin düşmesi, evrakların dijital ortamda arşivlenmesi, kağıt tüketiminin azalması ve kayıt dışı ekonominin engellenmesi gibi önemli etkenler bulunmaktadır.
Sizde hemen 14 gün ücretsiz bir şekilde E-Fatura Entegrasyonu deneyin.